Therapeutische Nervus Vagus stimulatie piercing (daith piercing)

Wellicht heb je al eens gehoord van de therapeutische Nervus Vagus stimulatie piercing, beter bekend als de daith-piercing. Deze piercings hebben bij veel mensen positieve resultaten laten zien bij het verminderen van migraineklachten. Deze ontdekking kwam eigenlijk per toeval tot stand in moderne piercingstudio’s, waar men opmerkte dat het niet alleen esthetische voordelen heeft, maar ook aanzienlijke medische voordelen biedt. Hoewel velen de link leggen met acupunctuur, wijst recent bewijsmateriaal vooral op de stimulatie van de Nervus Vagus als oorzaak van de gemelde gezondheidsverbeteringen.

De stimulatie van de Nervus Vagus wordt gebruikt om symptomen van migraine, clusterhoofdpijn, depressie, angst, prikkelbare darmsyndroom (IBS), posttraumatische stressstoornis (PTSS), tinnitus en fibromyalgie te verlichten. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de effecten ervan op andere aandoeningen.

Hoe werkt Nervus Vagus Stimulatie?

De Nervus Vagus is de 10de zenuw van onze twaalf hersenzenuwen, de zwerver genoemd. Het is tevens de langste en meest complexe zenuw in het hele lichaam. Het verbindt het brein met alle belangrijke organen zoals de darmen, de maag, het hart en de longen.

Met de auriculaire tak van deze drukke zenuw als stimulatiepunt is het mogelijk om een therapeutische behandeling (piercing) te bieden.

De Nervus Vagus speelt ook een heel belangrijke rol in het parasympatisch zenuwstelsel. Daardoor beïnvloedt het uw ademhaling, spijsvertering en hartslag. Ook heeft het invloed op uw mentale welzijn.

Daarom is het optimaliseren van het functioneren van uw Nervus Vagus erg belangrijk. Het kan (mogelijk) de algehele gezondheid en stressbestendigheid verbeteren. Een toename van de zogenaamde vagale tonus activeert het parasympatische zenuwstelsel. Zo’n toename betekent dat het lichaam sneller ontspant na een stressvolle periode.

Onze algehele gezondheid en het functioneren van onze Nervus Vagus staan sterk in verband met de activiteit van de zenuw zelf. Wanneer deze werkt zoals dat zou moeten, vertoont hij veel activiteit. Zoals eerder gezegd staat dit in verbinding met goede fysieke gezondheid, mentaal welzijn en weerstand tegen stress.

Wanneer de Nervus Vagus niet functioneert zoals bedoeld, vertoont hij dus weinig activiteit. Dit is dikwijls van toepassing op mensen die gemakkelijk gestresst raken en moeite hebben zichzelf te kalmeren na een stressvolle situatie.

Daar één van de vele functies van deze zenuw ontstekingsremmend is, kan een chronisch verlaagde activiteit hiervan leiden tot chronische ontstekingsreacties. Deze kunnen op hun beurt een rol spelen bij hartziekten, kanker en diabetes. Daarnaast kunnen ontstekingsreacties een rol spelen bij ADHD, angstgevoelens en depressie.

Een lage activiteit van deze zenuw wordt in verband gebracht met verscheidene fysieke en mentale aandoeningen. De activiteit van deze zenuw is dus van invloed op veel belangrijke systemen.